Ce sunt petele albe de pe unghii, din ce cauze apar și cum pot fi eliminate?

Ce sunt petele albe de pe unghii, din ce cauze apar și cum pot fi eliminate?
Ce sunt petele albe de pe unghii, din ce cauze apar și cum pot fi eliminate?

Îți place să ai mereu unghiile frumoase și îngrijite? Dar ce spun unghiile despre sănătatea noastră? Ei bine, unghiile sunt adesea un indicator al stării de sănătate a corpului. De aceea, orice schimbare apărută necesită toată atenția. Atunci când unghiile sunt frumoase și sănătoase, cu o suprafață strălucitoare, netedă și roz… poți spune că sunt perfecte! Nu ai nevoie nici măcar de lac de unghii pentru a masca vreo imperfecțiune. Ce sunt petele albe de pe unghii, din ce cauze apar și cum pot fi eliminate?

Cu toate acestea, există momente în viață când, parcă „pălim” de-a întregul sau nu suntem în formă, iar unghiile noastre tind să evidențieze problemele noastre interne. Un exemplu clar de unghie ruinată este atunci când pe suprafața acesteia apar mici pete de culoare deschisă.

Ce știi despre petele albe de pe unghii și ce este adevărat?

Există o legendă urbană larg răspândită care susține că petele albe de pe unghii sunt legate de o deficiență de calciu. Ai auzit și tu, nu-i așa? Nimic adevărat, desigur, deși revenim la punctul de pornire: apariția unghiilor este un indicator al stării de sănătate a corpului!

În mod normal, de fapt, patul unghiilor ar trebui să aibă un aspect strălucitor și neted, cu nuanțe ușor roz. Pe de altă parte, totuși, nu este neobișnuit ca unghiile să fie fragile, să se rupă sau să apară dungi verticale, manifestări ale utilizării greșite a produselor de îngrijire și înfrumusețare, ca urmare a episoadelor puternice de stres sau a unor patologii reale. De aceea, petele albe de pe unghii nu trebuie subestimate, ci mai degrabă analizate cauzele lor, pentru a găsi cele mai bune remedii de a avea grijă de ele.”, explică și atenționează Diana Marandiuc, Education Manager OPI.

Și totuși, ce înseamnă să ai pete albe pe unghii?

Decolorarea plăcii unghiilor se numește leuconichie și se manifestă sub formă de pete sau dungi albicioase și neregulate. În plus, trebuie să mai știi că această neplăcere a unghiilor poate afecta o singură unghie sau toate unghiile, atât de la mâini, cât și de la picioare. Leuconichia este adesea confundată cu leucoderma sau cu leuconichia aparentă: sunt prezente pete, dar în partea inferioară, numită patul unghiilor.

Cum să recunoști această afecțiune a unghiei?

Foarte simplu: apasă ușor cu un deget pe unghia afectată! Dacă pata dispare pentru o clipă, atunci este vorba despre leuconichie aparentă. În schimb, dacă rămâne vizibilă, este „adevărata” leuconichie.

De fapt, aceste pete apar lângă rădăcina unghiei, deplasându-se pe măsură ce aceasta crește și, prin urmare, ajungând la capătul suprafeței, odată ce unghia a atins nivelul maxim de creștere. Petele albe pe unghii sunt, de fapt, acumulări de keratină, o proteină foarte bogată în sulf și esențială pentru sănătatea unghiilor, părului și a pielii în general. În funcție de forma petelor albe, pot fi identificate 3 tipuri de leuconichie:

Leuconichia punctată: foarte frecventă în rândul copiilor, această formă de leuconichie se referă la pete albe foarte mici (1 până la 3 milimetri). Unghia își pierde transparența naturală și tinde să se îngroașe.

Leuconichia totală: unghia devine complet albă și este un fenomen destul de rar, dar atunci când apare este cauzată de factori ereditari.

Leuconichia striată: atunci când pe unghii apar dungi subțiri, paralele sau transversale. În unele dintre situații acestea pot fi un simptom al lipsei de săruri minerale și vitamine sau al alimentării slabe cu sânge a patului unghial, dar și un simptom al bolilor de rinichi și de ficat.

De ce apar petele albe pe unghii și care sunt cauzele care le provoacă?

Cauzele pot fi diferite: deficiențe alimentare – O dietă săracă în minerale și vitamine poate afecta, de asemenea, apariția petelor luminoase pe unghii. De fapt, calciul, fierul și zincul sunt esențiale pentru sănătatea unghiilor – dar și un semn legat de afecțiuni mai banale, cum ar fi traumatismele sau o leziune produsă de efectuarea manichiurii. De asemenea, petele de pe unghii pot apărea din cauza îmbătrânirii.

Totodată, un element care nu trebuie subestimat este stresul: acesta poate provoca decolorarea patului unghiilor.

În orice caz, este întotdeauna bine să consulți un medic: în unele cazuri, de fapt, petele albe apar pe unghii din cauza tulburărilor metabolice și a bolilor pe bază imună.

Cum poți elimina petele albe de pe unghii?

OPI, brandul profesional nr#1 în lume duce îngrijirea unghiilor la un alt nivel cu ajutorul inovației Repair Mode. Revoluționarul Repair Mode este primul ser destinat reconstrucției unghiei naturale și reprezintă un pas esențial în refacerea unghiei. Patentat cu tehnologia Ulti-Plex, aceasta imită structura proteinei din unghia naturală pentru a o repara din interior, cum niciun alt produs nu poate să o facă la ora actuală.

Tratamentul Repair Mode este recomandat pentru unghiile deteriorate; acesta le ajută să se mențină într-o formă optimă și trebuie aplicat de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de 6 zile. Cum acționează tratamentul Repair Mode? Ingredientele active ale serului pătrund în unghie și construiesc noi legături, oferind unghii mai puternice, mai netede și mai sănătoase.

Tehnologia Ulti-Plex pătrunde în unghie și construiește legături între keratina deteriorată pentru refacerea și protejarea unghiei. Astfel, în mai puțin de o săptămână, 99% din keratina unghiei va fi reparată. Repair Mode asigură, de asemenea, 94% protecție unghiei față de factorii zilnici care afectează keratina. Serul poate fi purtat și sub lacul de unghii sau sub unghiile cu gel, în două straturi.

Pentru mai multe informații vizitează OPI.com. Urmărește și @opi_romania pe Instagram, TikTok și caută brandul pe Twitter @OPI_PRODUCTS!